Veel watersporten vragen erom om een wetsuit te dragen. Water is vaak kouder dan de buitentemperatuur. En in water koelt je lichaamstemperatuur sneller af met onderkoeling als gevolg. Een wetsuit kopen is dus al snel nodig als je gaat watersporten waarbij je zelf ook makkelijk en snel in het water terecht kan komen. Ik ging laatst een wetsuit kopen en toen kwam ik er snel achter dat er een behoorlijke keuze is. Voor iedere vorm van watersport is er een wetsuit ontwikkeld. De verschillen zitten in de temperatuur waarin je het wetsuit gaat dragen en de vorm van watersport. Als je vroeg in het voorjaar gaat watersporten dan kan je al een wetsuit kopen die daar geschikt voor is.

Welk wetsuit kopen bij welke temperatuur

Een wetsuit is gemaakt van neopreen. Dit is een rubberachtige stof. Het zit strak om je lichaam. Hierdoor komt er een klein laagje water tussen de huid en het neopreen. Dit laagje en het neopreen zorgen voor een isolerende werking waardoor je lichaam op lichaamstemperatuur blijft. Tegenwoordig is het neopreen behoorlijk doorontwikkeld en hierdoor kun je ook een wetsuit kopen die geschikt is voor lagere temperaturen. Dit noemen ze ook wel een zogenaamd fullsuit. Er zitten lange armen en lage pijpen aan. Vanuit het fullsuit bouwt het langzaam af naar wetsuits die geschikt zijn voor lagere temperaturen. Je kunt bijvoorbeeld ook een wetsuit kopen die geen lange armen heeft maar wel lange pijpen. Bij echt warmere temperaturen is er het zogenaamde shorty. Deze heeft dan korte mouwen en korte pijpen. Ideaal als de temperatuur rond de 25 graden is, maar de watertemperatuur nog wel wat aan de frisse kant is. Met een shorty zorg je er net voor dat je lichaam op lichaamstemperatuur blijft.

Welk wetsuit kopen voor welke watersport

Voor iedere watersport is er wel een apart wetsuit. Voor het surfen bijvoorbeeld is het uiterst belangrijk dat je je soepel kunt bewegen. Voor het zeilen in een eenmansklasse moet je weer een heel ander wetsuit kopen. De verschillen zijn soms niet heel groot, maar zorgen er net voor dat het prettiger is om te dragen of dat deze langer meegaat. Voor het zeilen in de eenmansklasse zijn de zitgedeeltes vaak verstevigd en zijn de schenen verstevigd. Dat laatste omdat je bij meer wind moet hangen. Je hangt dan met je voeten in een hangband met je billen overboord om de boot recht te houden. Het wetsuit slijt daardoor sneller in de omgeving van de schenen waardoor deze verstevigd zijn.

Categorie├źn: Algemeen