RIB boot staat voor Rigid Inflatable Boat. Feitelijk is het een rubberboot met betere vaarkwaliteiten. Dit omdat de RIB boot een harde V-vormige onderkant heeft wat de vaareigenschappen verbeterd. Om deze reden wordt deze boot voor veel doeleinden gebruikt en ook om levens te redden op zee. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij maakt er onder andere gebruikt van. Ze kunnen met deze boot snel ter plaatse zijn en ook in hoge golven soepel en behendig manoeuvreren zodat ze makkelijk dichtbij personen kunnen komen en die uit het water kunnen halen. De RIB boot is dus een interessante boot om meer over te vertellen. Dus lees er meer over in dit blog.

Welke maten kent de RIB boot?

In eerste instantie zou je zeggen dat de RIB boot alleen beschikbaar is in grotere formaten. Dit is niet het geval. Net zoals de gewone rubberboot is deze boot al beschikbaar vanaf 2,5 meter lengte. Een lekker klein formaatje waar je met een 2,5 PK buitenboordmotor lekker mee kan scheuren over het water en scherpe en behendige bochtjes kan draaien. Dit formaat wordt veel gebruikt als bijboot bijvoorbeeld als je op vakantie gaat met je jacht. Vaak ga je dan voor anker met je jacht om lekker te genieten van de rust en de natuur om je heen. Dan is het wel zo praktisch als je een dergelijke bijboot bij je hebt om snel even naar de wal te kunnen varen om wat boodschappen te doen. Na de 2,5 meter gaan de formaten meestal met een halve meter per keer voorruit. Bij de kleinere formaten zie je dat er een buitenboormotor achter zit die je direct bestuurt. Een RIB boot van een groter formaat heeft vaak ook een stuur en een zitje meer in het midden van de boot. Dit is uiteraard een stuk comfortabeler varen. Dit soort boten worden veel gebruikt als trainigsboot bij de wedstrijdzeilers. Je kunt goed meevaren terwijl je tegelijkertijd aanwijzingen geeft.

Welke motor heb ik nodig bij mijn RIB boot?

De motor is een bepalende factor in het vaargedrag van je RIB boot. De kleinste motor waar ook het minste budget voor nodig is betreft de elektrische motor. Hier haal je niet echt hoge snelheden mee, maar is wel lekker stil en uiteraard heel milieuvriendelijk. De lichtste verbrandingsmotor is 2,5 PK echt geschikt voor de kleinere formaat RIB boot. Vervolgens gaat het steeds met een halve PK omhoog. Het beste is om je goed te laten adviseren over welk motor geschikt is voor je boot om zodoende een fijn vaarbare boot te hebben.

Categorie├źn: Algemeen