De hectische kerstdagen zijn eindelijk achter de rug. Heel Nederland werkt minimaal en komt even bij van het afgelopen jaar. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar de dagen tussen kerst en het nieuwe jaar vind ik altijd maar vreemd. Iedereen loopt een beetje als een kip zonder kop rond. Bovendien begint heel Nederland massaal te snotteren, te niezen en te proesten. De feestdagen waar we met z’n allen naar uitkijken zijn immers voorbij. Het lichaam heeft eindelijk de tijd om even bij te komen. Maar wat moet je doen tijdens die vreemde dagen? Welke Nederlandse traditie komen tot stand?

Alles pauzeert

Tijdens de dagen na kerst gebeurt er iets magisch over (bijna) de hele wereld. We staan allemaal stil: het normale leven pauzeert nog eventjes. Ondanks dat we geen verplichtingen meer hebben zoals de kerstdiners, voelt het wel alsof het nog een feestdag is. Dit merk je het meest wanneer je nu over straat loopt. Er zijn weinig mensen buiten, de meeste kantoren zijn dicht en niemand wil nog iets doen. Ja, genieten van de leuke kerstcadeaus. Terwijl ik dit allemaal zit te vertellen zit ik heerlijk op de bank. Voor kerst heb ik een aantal lekker warme heren truien gekregen. Ideaal tijdens deze vreemde dagen waarop alles pauzeert.

Nederlandse traditie?

Toen ik vanochtend een keuze maakte uit mijn lading nieuwe heren truien, vroeg ik me plots iets af. Is er eigenlijk een Nederlandse traditie voor deze dagen? Doen we iets in Nederland met z’n allen tegelijk, terwijl we dat misschien niet eens doorhebben? Ik weet wel wat ikzelf doe altijd tussen kerst en het nieuwe jaar. De eerste dag na kerst is vaak een puinruim dag. Alles moet opgeruimd worden en het hele huis kan wel een stevige schoonmaakbeurt gebruiken. Ik begrijp ook heel goed dat de Engelse en Amerikanen de dag na kerst ook Boxing Day noemen. Alles probeer ik weer in de dozen te proppen. Het is wel typisch Nederlands volgens mij om de kerstboom net even iets langer te laten staan. Deels omdat het een hoop werk is en deels omdat het toch ook wel gezellig staat.

Terwijl ik alles opruim, is mijn vriendin die dag gewoon naar werk gegaan. Er zijn namelijk ook genoeg mensen in Nederland die niet de luxe hebben om lekker met een stapel nieuwe heren truien de zooi op te ruimen. Die mensen moeten gewoon weer aan het werk. Dat heeft een soort bitterzoet gevoel. Aan de ene kant ben je blij dat je al die troep niet hoeft op te ruimen (als je partner wel vrij heeft) en is het overal lekker rustig. Daarentegen voelt het ook gewoon erg vreemd om wel aan het werk te zijn. Het zou me niets verbazen als uit een onderzoek zou blijken dat de minst productieve dagen de dagen na kerst zijn. Het zit gewoon in de lucht. Toch blijven wij Nederlanders een volk dat bestaat uit harde werkers. De “dutch spirit” is om gewoon door te kachelen. Of het nieuwe jaar eraan komt of niet, het werk moet nog steeds gedaan worden.

Categorieën: Algemeen