Een stropdas is een accessoires die bij iedere man in de kledingkast klaar zou moet liggen. Bij veel gelegenheden zal je er toch voor moeten kiezen om je netjes te kleden. Dit doe je uiteraard met een pak en nette schoenen. De stropdas behoort ook tot dit rijtje! Bij een net overhemd bij feestdagen of andere gelegenheden maakt de stropdas ook de outfit af.

 

 

Stropdassen aanschaffen

Vroeger kon je bij bijna iedere kledingwinkel stropdassen kopen. Echter is dat de laatste jaren wel veranderd. Tegenwoordig moet je naar een nette (heren)zaak voor een goede stropdas. Dit komt omdat de stropdas al een tijdje “uit” is. Bij het rijtje van een pak en nette schoenen behoort de stropdas niet meer. Het lijkt wel een vergeten accessoires van de man. Vooral de jongere mannen (20-40 jaar) dragen vrijwel nooit geen stropdassen meer. Het lijkt ook niet meer in de opvoeding te worden meegenomen. Zo zie ik eigenlijk nog de jongere mannen met een stropdas lopen op een trouwerij of een begrafenis. Gek eigenlijk, dat zo’n “normaal” product door de tijd vergeten wordt.

 

 

Werkgebruikers veranderen ook de stropdassen

Kun je je nog herinneren hoe de werkkleding van heel veel bedrijven er uit zagen? Meestal had het felle kleuren of waren ze in ieder geval opvallend. Daarnaast droegen zowel mannen als vrouwen een stropdas bij hun werkkleding. Deze stropdassen zijn inmiddels vervangen bij de dames tot sjaaltjes, voor de mannen is er geen vervanging bedacht. Mannen die vroeger in een pak naar het kantoor gingen, zijn ook “verlost” van de stropdas. Tegenwoordig kun je netjes gekleed naar je werk met een nette jeans en een overhemd. De stropdas wordt hier ook niet meer bij bedacht. 15 jaar terug kon je dit echt niet bedenken. Vooral op kantoor moest iedereen er tiptop uitzien, werknemers besteedde honderden euro’s per jaar aan nette werkkleding.

 

 

Printjes en kleuren zijn allemaal oud bollig

De stropdas wordt nog vaak gezien als een duf stukje stof. Vooral de oude geruite prints vallen dan niet in goede smaak. Toch zijn er ook moderne stropdassen op de markt verkrijgbaar. Effen kleuren of een rustige print zijn er ook. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een wit overhemd met een zwarte stropdas. Helemaal hip! Daarnaast kun je ervoor kiezen om voor je eigen bruiloft, je stropdas aan te passen op je jasje. Trouwen zonder stropdas gebeurt overigens niet heel vaak, tenminste, ik heb nog geen bruiloft mee gemaakt waarbij de bruidegom geen stropdas droeg. Jij wel?

Categorieën: Algemeen